Mittwoch, 12. Oktober 2011

Магістр ділового адміністрування


Магістр ділового адміністрування

Магі́стр ділово́го адмініструва́ння (МДА) — (англ. Master of Business Administration MBA) — кваліфікаційний ступінь в менеджменті (управлінні). Часто абревіатура використовується для позначення не ступеню, а самих програм навчання для отримання ступеня. Кваліфікація МДА має на увазі здатність виконувати роботу керівника середньої і вищої ланки. Зазвичай період навчання за програмою МВА займає від двох до п'яти років.

 Програма МВА вперше з'явилась у Сполучених Штатах Америки, де весною 1902 року сім студентів Darthmouth College отримали дипломи бізнес-освіти, прослухавши повний курс програми M.S.C. (Master of Commercial Science). Слід за першою бізнес-школою стали з'являтись й інші. Однак протягом багатьох років програми МВА були виключно американською системою освіти. Лише в 1967 році бізнес-школи з'явились у Великобританії, а потім стали розповсюджуватись і в інших країнах Європи. Сьогодні ступінь МВА можна отримати у більш ніж 1250 різних навчальних закладах у багатьох країнах світу. Але, з'явившись у Європі, програми МВА отримали свою специфіку, адаптувавшись до європейських особливостей ведення бізнесу і сьогодні прийнято розрізняти європейську й американську моделі МВА.

Програми MBA

Єдиної і загальноприйнятої систематизації програм не існує (так само як відсутній єдиний стандарт МВА). Проте можна виділити найбільш принципові форми проведення програм, поширені в світі:
  • Executive МВА (EMBA) — програми орієнтовані на керівників вищої ланки, роботи учнів, що змістовно спираються на значний досвід;
  • Full time МВА — традиційні програми у форматі «очного» навчання, розраховані на навчання «з відривом від виробництва»
  • Part time МВА — програми «очний», що проводяться, але при цьому, що мають на увазі, що учень віддає навчанню не весь свій час (як правило із-за необхідності суміщати навчання з роботою). Найбільш поширені варіанти вечірньої і модульної побудови програм Part-time.
  • Distance МВА — програми, при яких для досягнення ще більшої гнучкості учбового процесу використовуються методи дистанційного навчання.
Програми part-time MBA — дозволяють навчатись «без відриву від роботи» і мають форму «заочного навчання», існують варіанти вечірнього та модульного навчання.

Акредитація

Практично всі бізнес-школи мають міжнародну акредитацію, на сьогоднішній день найбільш відомими і важливими для будь-якої школи бізнесу є такі всесвітні організації:
  • AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) — головна асоціація США, яка діє в сфері бізнес-освіти. AACSB створена в 1916 році. ЇЇ мета — сприяти підвищенню якості вищої освіти в області бізнес-адміністрування і менеджменту. На даний момент асоціацією акредитовано 426 установ у різних країнах світу.
  • Центрально- та Східно- Європейська асоціація розвитку менеджменту (CEEMAN) - головна европейська асоціація, яка діє в сфері бізнес освіти. CEEMAN є міжнародною асоціацією розвитку управління, створеної в 1993 році з метою прискорення зростання якості розвитку менеджменту в країнах Центральної та Східної Європи. CEEMAN включає 170 інституційних та індивідуальних членів з 42 країн Європи, Північної Америки, Латинської Америки та Азії.
  • Асоціація МВА (АМВА) займається проблемами освіти в області менеджменту для випускників університетів та сприяє формуванню класу професійних менеджерів. Акредитація була заснована для забезпечення вирішення багатьох задач та оцінки шкіл бізнесу та їх програм на відповідність певним встановленим критеріям.
  • EQUIS (European Quality Improvement System — Європейська Система Вдосконалення Якості) також відома європейська організація, яка займається акредитацією. EQUIS — це міжнародна система стратегічного аудиту й акредитації, створена в Європі для оцінки бізнес-шкіл з широким спектром національних особливостей.
  • ECBE (European Council for Business Education) — зареєстрована в Швейцарії. Основна мета організації — підвищення якості бізнес-освіти по всьому світі.
  • РАБО (російська асоціація бізнес-освіти) — всесвітнє сприяння формуванню ефективної системи бізнес-освіти в Росії, яка здатна забезпечити освіту і професійну підготовку кадрів для вітчизняних підприємств та організацій на рівні високих світових стандартів.
  • УАБО (Українська асоціація бізнес-освіти) — займається проблемами освітянського простору країни. Акредитация планується для поступового забезпечення вирішення задач та проблем української бізнес-освіти та короткострокової освіти. Акредитація впроваджується спільно з Embassy High School (UK)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen